Voorbereid op reis: Wat moet je regelen voor je op reis vertrekt?

Droomt je van een bestaan als digital nomad? Werken en reizen tegelijk? In deze blog bespreken we de stappen die je moet nemen voordat je als digital nomad aan de slag gaat.

1. Financiën op orde brengen

Het begint allemaal met een solide financiële basis. Zorg ervoor dat je financiële zaken op orde zijn voordat je vertrekt. Dit omvat het beheren van je uitgaven, het opzetten van een online bankrekening voor gemakkelijke toegang tot je geld.

2. Werkvergunningen en visa

Bekijk goed of je bepaalde visas moet aanvragen. In de meeste landen kan je gewoon als toerist het land binnen, en meestal mag je een maand of max 3 maanden blijven. Weet je nu al dat je langer wil blijven op een locatie? Dan kan het dat je hier wat meer voor in orde moet brengen. Onderzoek dus goed de vereisten voor elk land dat je van plan bent te bezoeken en zorg ervoor dat je aan alle regels voldoet.

3. Ziektekostenverzekering

Een goede ziektekostenverzekering is essentieel. Zorg ervoor dat je een plan hebt dat je dekking biedt, ongeacht waar je je bevindt. De meeste digital nomads, kiezen voor internationale zorgverzekeringen die wereldwijde dekking bieden. Ikzelf heb een reisverzekering bij FBTO aangevuld met mijn persoonlijke zorgverzekering met wereldwijde dekking.

4. Accommodatie en werkplek

Plan je accommodatie zorgvuldig. Overweeg co-living- of co-workingruimtes die zijn ontworpen voor digital nomads. Zorg ervoor dat je een betrouwbare internetverbinding hebt op je verblijfplaats.

5. Belastingen en administratie

Begrijp de belastingregels en verplichtingen van zowel Nederland als België voor digitale nomaden. Het kan ingewikkeld zijn vanwege het internationale karakter van je werk, dus overweeg professioneel advies in te winnen. Als u vanuit het buitenland online voor opdrachtgevers werkt, kan dit gevolgen hebben voor uw inschrijving bij KVK. Ook voor belastingen, de gemeente en uw verzekeringen kan uw vertrek van belang zijn. Bereid u voor met dit stappenplan.

6. Veiligheid en gezondheid

Investeer in persoonlijke veiligheid door jezelf bewust te maken van de lokale wetten en gewoonten van de landen die je bezoekt. Houd ook rekening met je gezondheid door de juiste vaccinaties en medicijnen in te nemen voor de regio’s die je van plan bent te bezoeken.

7. Inschrijving

Als u vanuit het buitenland online voor opdrachtgevers werkt, kan dit gevolgen hebben voor uw inschrijving bij als zelfstandige. In Nederland is het zo dat je je moet uitschrijven bij de gemeente wanneer je meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

8. Communicatie en technologie

Zorg ervoor dat je technologie up-to-date is en dat je een betrouwbare laptop, smartphone en andere benodigdheden hebt. Overweeg ook een VPN-service om je online privacy te beschermen.

Heb je hierover nog een specifieke vraag? Aarzel dan niet om contact op te nemen!