7 redenen om locatie-onafhankelijk te gaan werken

Je hebt er vast wel eens van gehoord; locatie-onafhankelijk werken. Overal kunnen werken zonder ergens fysiek aanwezig te zijn en van de mooiste plekjes op deze aardbol. UHM, THE DREAM?? Wie wil dat nou niet? Steeds meer mensen kiezen voor deze leefstijl, maar waarom zou jij het ook moeten doen? 

 1. Flexibiliteit
  Als een digital nomad heb je de vrijheid om te werken vanuit elke plek ter wereld. Het enige wat je nodig hebt is een goed werkende laptop, snelle wifi en een fijne werkplek. Natuurlijk heb je af en toe een call, maar 95% van de tijd kan je, je dag zo indelen zoals je zelf wilt. Oké je moet zelf ook af en toe even flexibel kunnen zijn, want het kan zomaar zijn dat het internet eruit ligt, je midden in de nacht eruit moet om ergens bij te zijn of het niet gaat zoals je gewend bent. Just go with the flow.
 2. Nieuwe avonturen
  Als je er voor kiest om voor een langere tijd vanuit één plek/land te werken krijg je pas echt de kans om een land echt te leren kennen. Je gaat op avontuur, je leert over de cultuur en probeert nieuwe dingen uit. Het is inspirerend. Elke keer als we terugkomen van werken en reizen komen we rijker terug dan we heen gingen. Iets wat je nooit met geld zou kunnen kopen, maar wat je wel kan krijgen met een locatie onafhankelijke levensstijl.
 3. Netwerken
  Als je kiest voor een leven als digital nomad is het een vereiste om iet wat sociaal te zijn. Anders komen die nieuwe connecties natuurlijk nooit van de grond. Kennis en ervaringen delen, ideeën uitwisselen, samenwerken aan projecten, maar ook het vergroten van je zichtbaarheid, nieuwe klanten en het verdiepen en versterken van je eigen netwerk is waar netwerken om draait. En soms maak je zelfs vrienden voor het leven. Hoe leuk is dat?
 4. Persoonlijke groei
  Als digital nomad zul je flexibel moeten zijn en bereid moeten zijn om uit je comfortzone te stappen. Een nieuwe taal leren, een vulkaan op hiken of iets wat je altijd al wilde, maar waar je bang voor was om te doen. Het betekent ook nieuwe dingen over jezelf ontdekken. Het kan je meer zelfvertrouwen geven, je kijk op het leven kan totaal veranderen en je gaat je grenzen verleggen. Door echt te luisteren naar het verhaal en de ervaring van anderen leer je. Tot slot kun je op reis ook nadenken over je leven en waar je naartoe wil. Vooral als je alleen bent, kun je de tijd nemen om na te denken over je doelen en hoe je ze kunt bereiken.
 5. Levensstijl
  Een digital nomad zijn is niet alleen een werkkeuze, maar een levensstijl. Het geeft je de ultieme vrijheid om te leven en te werken op een manier die bij jou past. Het biedt de mogelijkheid om in verschillende landen te verblijven, verschillende cultuur te ervaren en nieuwe netwerken op te bouwen. Je kan werken als freelancer, je hebt je eigen bedrijf of werkt als medewerker van een bedrijf met een flexibele werkplek. 
 6. Productiviteit
  Maar hoe zit het dan met de productiviteit? Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat ik aanzienlijk productiever ben wanneer ik de vrijheid heb om mijn eigen tijd in te delen. Mijn agenda staat niet al maanden vol met allerlei sociale verplichtingen, ik voel me geïnspireerd door de nieuwe omgeving en we zijn meer gefocust als we anderen ook heel hard zien werken in de co-work ruimte. Het tijdsverschil kan soms lastig zijn, maar het heeft ook een heel groot voordeel. Een paar uur op de dag is er niemand die ons stoort met allerlei vragen zodat we heerlijk rustig ons werk af kan maken. Heerlijk! 
 7. Nooit meer pendelen
  Ik herhaal: nooit meer pendelen!! Drukke ochtendspits? Die laat je lekker links liggen. Geen stressvolle pendeltocht meer in een overvolle trein of eindeloze files. Kies gewoon een werkplek dichter bij huis – je bespaart tijd en zenuwen.

En het is echt niet alleen maar koek en ei, want er komt ook heel veel eigen verantwoordelijkheid bij kijken en je moet zelf een heleboel organiseren, maar zoals je ziet zijn er ook heel veel voordelen om locatie onafhankelijk te werken. Dus waar wacht je nog op?  Pak je laptop, zoek een coole plek en stort je in de wereld van locatie-onafhankelijk werken. De mogelijkheden zijn eindeloos en de vrijheid is waanzinnig!